(GA4) Google Analytics op je website installeren

Hoe installeer je Google Analytics 4 (GA4) op je website zodat je resultaten kunt meten?

Lodewijk avatar
Geschreven door Lodewijk
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is Google Analytics?

Google Analytics (GA4) is een gratis tool van Google die je helpt om gedetailleerde informatie te verzamelen over iedereen die je website bezoekt. De software laat o.a. zien:

• Wat doen bezoekers op je website?

• Zijn deze bezoekers al eerder op mijn website geweest?

Je ontdekt ook hoe bezoekers op je website komen, bijvoorbeeld via social media, ThePerfectWedding of de nieuwsbrieven die je verstuurt.

Dit inzicht is essentieel voor elke ondernemer om beter te begrijpen en te reageren op de behoeften van je doelgroep.

Hoe installeer je Google Analytics?

Om Google Analytics te kunnen gebruiken, dien je eerst een account aan te maken. Het maken van een account is gratis.

Google Analytics account maken

Doorloop hier na de volgende stappen. In dit voorbeeld zijn de stappen in het Engels, maar dit is afhankelijk van jouw ingestelde taal in Google.

Stap 1: Property creation

• Maak een property

• Stel de tijdzone in op 'Nederlands'

• Stel de munteenheid in op €

Stap 2: Business details

• Kies een industrie categorie

• Kies hoe groot je bedrijf is

Stap 3: Business objectives

• Kies voor de onderste optie

• (of selecteer 4 hierboven)

Stap 4: Data collection

• Kies als platform 'Web'

De andere opties zijn relevant als je een app voor Apple en/of Android hebt

Stap 5: Setup data stream

• vul de url van je website in

• geef een naam zoals 'website'

• Zorg dat enhanced measurements aan staat

Stap 6: Installation instructions

• Google Analytics laat installatie methoden zien:

• Via een CMS

• of manueel

Stap 7: Manual of via CMS

• Als je kiest voor een platform zoals WIX of Squarespace dan wordt er getoond hoe je Google Analytics gemakkelijk in je CMS kunt integreren.

• Staat jouw CMS er niet bij? Kies dan voor 'install manually' en kopieer de code voor jouw website bouwer.

Stap 8: Measurement ID

• Zodra je alle stappen hebt doorlopen kom je op dit scherm uit. Hierbij is voor deze tutorial vooral het 'Measurement ID' belangrijk.

Schrijf deze op.

Google Analytics op je website implementeren

Zoals in de stappen hierboven wordt aangegeven zijn er een aantal manieren om Google Analytics op je website te implementeren:

• Via een platform of CMS (zoals Wix, Squarespace, Wordpress)

• Handmatig (door de code in het template van je website te plakken)

• Via Google Tag Manager (GTM)

Google Analytics via Google Tag Manager implementeren

Google Tag Manager is een handige tool van Google die je als ondernemer meer zelfstandigheid biedt. Je hoeft niet langer te vertrouwen & wachten op je website bouwer of externe bureaus voor kleine aanpassingen, maar kan dit nu gemakkelijk (laten) doen.

Lees hier hoe je zelf Google Tag Manager (GTM) op je website implementeert.

Voordag je verder gaat: het is belangrijk dat je eerst Google Tag Manager op je website implementeert, anders hebben de volgende stappen geen zin.

Importeer ons JSON bestand

Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we een bestand gemaakt die je in je Google Tag Manager kunt importeren zodat je zelf niet veel tags & triggers hoeft in te stellen:

Je dient via bovenstaande knop het bestand te downloaden alvorens je naar de volgende stappen gaat

Stap 1 - Klik op Beheer of Admin

Admin interface Google Tag Manager

Stap 2 - Klik op Container importeren

Hier kun je het gedownloade JSON-bestand uploaden. Bij de werkruimte kies je de gewenste werkruimte, en bij de optie voor het importeren kies je voor 'samenvoegen'.

Stap 3 - Kies de juiste import instellingen

Of je conflicterende tags, triggers en variabelen overschrijft of wijzigt is afhankelijk van de huidige setup van jouw GTM. Als je het niet weet, kun je het beste voor 'wijzigen' kiezen. Als je dan namelijk dubbele tags hebt, kun je het achteraf handmatig wijzigen en kun je niet opeens tags kwijt zijn.

Als je dit hebt gedaan, zie je dat er een aantal tags en triggers worden toegevoegd aan jouw GTM!

Wijzig je 'Measurement ID' in Google Tag Manager

LETOP: Onderstaande stappen zijn noodzakelijk om te starten met meten!

Nadat je de container hebt geïmporteerd moeten we er alleen nog voor zorgen dat we de code uit stap 8 in de variabele wijzigen. Dit werkt als volgt:

1. Klik op 'Variabelen'

2. Klik op 'GA4 - measurement ID'

Vul jouw 'Measurement ID' in

Onder stap 8 van 'Google Analytics account maken' heb je een code ontvangen die er ongeveer zo uit ziet:

G-XXXXXXXXXX

Deze code wijzig je op de volgende plek en klik op 'Opslaan' > rechtsboven.

Wijzig je measurement ID

Nu zie je het volgende scherm, met de wijziging die je gemaakt hebt.

Bekijk je wijzigingen in je container

Zet jouw 'Container' Live

Met het livezetten van jouw container zal Google Tag Manager onze tags en variabelen live zetten.

Zet je Google Tag Manager container live
Geef je wijzigingen een naam
  1. Geef een versienaam op, zodat je later altijd kunt terug zien wat je live hebt gezet

2. Klik rechtsboven op 'Publiceren'